5. srpna v noci proběhne návrat ztracené dcery do Země české... ♥

Recenze

O zvířatech fantastických

24. listopadu 2016 v 23:18 | Rowan
Samozřejmě, že i já jsem zastříhala ušima, když jsem se poprvé doslechla o plánovaném natáčení nového HP filmu. Nemůžu říct, že to bylo úplně nadšené stříhání, ale rozhodně zvědavé. Pak jsem na celou věc zase zapomněla, pak mi ji něco připomnělo a naplno můj zájem propukl v momentě, kdy se u nás před kinem objevil velký poutač. Do té doby mě veškerá mediální masáž spolehlivě minula, neviděla jsem ani mnoho trailerů, snad jeden, který mě celkem pobavil, ale tím to haslo. Nevěděla jsem, o čem to bude, kdo tam bude hrát, snad jen že hlavní postava bude Mlok Scamander a děj se přesune zpět v čase do Ameriky 20. let.

Pitch Perfect! 2.

31. července 2015 v 22:07 | Rowan
Pokračování filmu Pitch perfect mělo premiéru někdy krátce po tom, co jsem přijela do Sevilly. Nebyl teda čas a prostor koukat, navíc je to druh filmu, který muže příliš neoslovuje, takže jsem si ho schovala na někdy, kdy budu sama doma a budu mít náladu.

První díl jsem si zamilovala. Ani nevím, jak přesně jsem k němu přišla, ale byla jsem unešená. Svěží, nápadité, vtipné a s naprosto fantastickou Annou Kendrick. Poprvé jsem tuhle herečku zaregistrovala (jako mnozí) ve Twilight, kde.. byla. Své ploché role se ujala celkem vtipně, ale tak nějak - co chcete předváděť ve Twilight, že? Později jsem ji viděla v dalších filmech a začala jsem zjišťovat, že je nesmírně sympatická, zábavná a podle mě i nesmírně krásná a talentovaná. Pitch Perfect mi ale i tak vyrazilo dech, když otevřela pusu a začala zpívat.

Den co den

20. července 2015 v 20:27 | Rowan
Už jsem dlouho nepsala žádnou recenzi (na nic), přestože nějaké nové postřehy ze světa knih i filmu by byly. Zejména jedna kniha mi straší v hlavě a budu jí muset zpracovat, ale pro tuhle chvíli se konečně dostávám k dílu, které jsem dočetla před týdnem.

Originální název: Every day
Český název: Den co den
Autor: David Levithan
Vydání: 2012 (Česko 2013)
Žánr: Fantasy, mysteriózní, román
Počet stran: 344 (česká verze)

Nástroje smrti: Město z kostí

25. února 2014 v 9:13 | Rowan
Při prvním potkání filmového plakátu jsem neměla daleko ke křižování se s tím, že se na nás řítí další Twilight, bože chraň nás. Shodou okolností krátce na to jsem šla do kina na jiný film a před ním mi pustili trailer. Zatracené trailery a jejich poutavost. Nevím, co přesně mě tak pošťouchlo, ale občas se mi stává, že mě zaujme nějaká drobnost a pak chci vidět celé dílo. Proto jsem prohlásila, že bychom na tohle mohly s kamarádkou zajít jako na klidnou oddechovku. A nepopírám, že jsem tomu dávala ambice onoho Twilight. Dneska bych si za to usekla jazyk, že jsem to kdy řekla nahlas.

Zoufalý deník Dity P.

6. prosince 2013 v 19:16 | Rowan
Rychloreakce na aktuálně sledovaný pořad v televizi.

Nevím, jestli jste se už s tímhle pořadem setkali, běží poměrně krátce v pátek v podvečer na ČT 1. Jedná se o třicet minut s různými recepty zaměřenými na různá témata. Celé to uvádí jistá paní Dita, dokonce jsem s ní viděla nějaký rozhovor, ale popravdě si o ní nic moc nepamatuju, určitě si ji můžete vygooglovat. Je to ale pohledná ženská středního věku, hezky oblečená a má nesmírně zajímavé nápady, co vařit.

Zrcadlo, zrcadlo...

1. prosince 2013 v 14:48 | Rowan
Sněhurka nikdy nepatřila k mým oblíbeným pohádkám. Ani nevím proč, prostě mě neoslovila a pan Disney tomu přisadil jen korunu. Ta holka mé sympatie prostě neměla a na mé kazetě se třemi pravěkými Disney pohádkami (Sněhurka, Popelka, Šípková Růženka), jsem jí vždycky přetáčela.

Někdy v létě jsem měla tu čest podívat se konečně na Sněhurku a lovce s Kristen Stewart. Tak trochu jsem doufala, že si na ní (Sněhurku i ex-Bellu) třeba opravím názor. Nestalo se. Ne že by ten film byl vysloveně špatný, ale vlastně mi přišel o ničem, nenadchl mě a pořád jsem před očima měla Bellu. A řešit, že tahle dívčina je v zemi nejkrásnější mi přišlo jako výsměch. Natož v kontrastu s Charlieze Theron.

Včera jsem si konečně pustila druhou Sněhurku ze stejné doby (Disneymu skončila práva, nebo co?), anglicky pod názvem Mirror, Mirror, s Julií Roberts a Lily Collins, na kterou mám momentálně celebrity crush. Ano, samozřejmě to mohlo vyvolat lehce neobjektivní přístup ohledně srovnání s Kristen, ale zpět k filmu...

Hvězdy jim nepřály

29. listopadu 2013 v 21:58 | Rowan
Tři dny. Přesně tolik času (a to ještě značně děravého) jsem potřebovala na přečetení. A bylo to nejkrásnější smutné čtení za hodně dlouhou dobu. A možná jsem nikdy nečetla nic tak smutně vtipného. Vážně nevím, co jsem čekala, když jsem se rozhodla překonat svůj knižní absťák novou knihou, kterou jsem znala jen díky tumblrový mánii. Měla jsem hrubou představu, o čem to asi tak bude a když už mě nechytila jiná kniha, kterou jsem hodlala svou závislost ukojit, v autobuse jsem si ze zvědavosti rozklikla e-book a začla louskat elektronická písmenka. Abych brzy našla knížku, kterou si vesele zařadím hned vedle Charlieho malých tajemství.

The Infernal Devices

23. listopadu 2013 v 20:11 | Rowan
Dočteno. Uháněla jsem ke konci třetí knihy, hltala jsem slova a toužila jsem znát konec příběhu a teprve na samé hranici té propasti jsem si uvědomila, že až se na ten konec skutečně dostanu, příběh skončí. A tak jsem se s ním aspoň rozloučila velkolepě, noční četbou epilogu s potokem slz. Ano, brečela jsem jako malá holka, ale byl to krásně smutný a nadějný konec zároveň. Zkusím to ale vzít od začátku.

Thor: Temný svět

16. listopadu 2013 v 14:33 | Rowan
Dlouho jsem nevěděla, jestli na tenhle film do kina jít, nebo ne. Kdesi ve mě ještě pořád dřímá poctivá duše komiksáka, která si dokáže neuvěřitelně užít ironmanovskou show a která několik let přebývala v Institutu pro nadanou mládež profesora Xaviera ( o to větší radost mi udělal včera večer nečekaný trailler na nové X-Meny, Yay!). Z nějakého důvodu jsem se ale nového Thora bála. Moderní umění ve mě začíná budovat přirozený odpor k dalším dílům a pokračováním. Navíc zkušenosti s druhým Iron Manem, celosvětová posedlost Lokim, návaznost na Avengery... Bylo toho dost, proč jsem se bála.

Charlieho malá tajemství

1. srpna 2013 v 9:08 | Rowan
Zdvojená recenze dva v jednom - kniha a film. V originále oboje nese název The Perks of Being Wallflower. V češtině se distributoři nemohli rozhodnout mezi Tím, kdo stojí v koutě a Charlieho malými tajemstvími. A popravdě ani já se nemůžu rozhodnout, co se mi líbí vic a neustále to střídám, až jsem nakonec začla jednoduše říkat, že čtu Charlieho. Což s mojí pár let starou obsesí na Chaplina pár lidí zmátlo...

Léč pana z Rožmberka

23. ledna 2013 v 9:17 | Rowan
Přes všechny ty školní práce jsem se nedostala k tomu, abych sepsala něco o nejnověji dočtené knize, kterou jsem vdechla v průběhu asi tří dnů. Nebo spíš nocí. Dlouhých, krásných nocí, kdy se mi nechtělo knihu za nic odkládat.

Autor: Ludmila Vaňková

Název: Léč pana z Rožmberka

Vydání: Albatros, Praha 1988

Žánr: Historický román

Počet stran: 250

Ilustrace: Ano

Patří k: Doplňuje několik knih současně. Prvního muže království a potažmo tedy i okrajově Ženu pro třetího krále, ale hlavně Pána stříbrné růže, s jejímž dějem je místy hodně propleten a doplňuje chybějící úhel pohledu na občas zmatené situace.

Pán stříbrné růže

10. ledna 2013 v 23:38 | Rowan
Pokud bych se chtěla držet "pravidla" z minula, kdy jsem recenzi na jinou knihu pani Vaňkové psala ve významný den, musela bych si zase počkat na toho 26. srpna. Ale jelikož to bylo jednou, kašlu na pravidla a píšu teď, když jsou dojmy čerstvé


Autor:
Ludmila Vaňková
Název: Pán stříbrné růže

Vydání: Švarc&Šulc, Praha 2001

Žánr: Historický román

Středověká romantika královny Richenzy

26. srpna 2012 v 23:56 | Rowan
Dnes, "v den svatého Rufa mučedníka, zemřel v Brně muž urozený a statečný, Jindřich starší, řečený z Lipé, o němž se často děje zmínka v předcházejícím vypravování, protože byl bohatstvím, mocí a světskou slávou nejvíce nad ostatní pány povýšen. Pro jeho smrt tolik plakala a žalostila královna Alžběta, zvaná Hradecká, že to budilo úžas všech, kdož viděli její nářek. A protože se nechtěla od něho odloučiti jak v životě, tak i v smrti, ustanovila, aby bylo jeho tělo s úctou pochováno v klášteře jejího nového založení."

A když už máme dneska takové výročí, tím spíš by bylo vhodné napsat pár slov k přečtené knížce.


Autor: Ludmila Vaňková

Název: Žena pro třetího krále
Vydání: Švarc&Šulc, Praha 2001
Žánr: Historický román

Hezky česky s Kaplanem

21. března 2012 v 11:11 | Rowan

Autor: Leo Rosten

Překladatel (de facto další autor): Antonín Přidal

Originální název: O K*A*P*L*A*N! MY K*A*P*L*A*N!

Vydání: Nakladatelství NLN, Praha 1995

Český název: Pan Kaplan má stále třídu rád

Žánr: Humorné

Natsume a přátelé...

26. ledna 2011 v 22:58 | Rowan
Poněkud zavádějící nadpis, protože řeč nebude jen o přátelích, ale tak nějak obecně o tom hlavním, co se v Natsume Yuujinchou vyskytuje. Dlouho jsem váhala, jestli sem něco takového psát nebo ne, určitě to spoustu lidí vůbec nezajímá, ale na druhou stranu je to pořád ještě můj blog a můžu si sem cpát co se mi zlíbí (mám pocit moci... XD) Jelikož se mi ale z toho "stručného přehledu" začalo rodit cosi obludného, přestanu psát román nanečisto a radši to zkusim sepsat rovnou načisto. Proto se předem omlouvám, jestli se tu za pár dní objeví ještě několik nových vět, ne které teď zapomenu.

Ale konec žvanění od cesty, tady je máme...

Youkai kam se podíváš

18. ledna 2011 v 23:40 | Rowan
Natsume Yuujinchou
Originální název: Natsume Yuujinchou / Zoku Natsume Yuujinchou

Anglický název: Natsume's Book of Friends

Český název: neoficiálně Natsumeho kniha přátel

Režie: Takahiro Omori

Scénář: Yuki Midorikawa

Vysíláno: 7. července 2008 - 30. března 2009, ukončeno

Série / Epizody: 2 série / 26 epizod

Žánr: Mystery, komedie, fantasy, drama, anime


Další z mé sbírky objevených anime. Propadám se stále hlouběji a hlouběji a děsně mě to baví. A zatímco Wolf's Rain a jeho závěr, bylo hořké, velmi pomalé strhávání náplasti, Natsume byl až do samého konce jedna fantastická jízda, ve které bych byla schopná pokračovat ještě hodně dlouho...

Run, wolf warrior, run...

4. ledna 2011 v 0:55 | Rowan
Anglický název: Wolf's Rain

Český název: -

Režie: Tensei Okamura

Scénář: Keiko Nobumoto

Vysíláno: 6. ledna 2003 - 29. července 2003, ukončeno

Série / Epizody: 2 série / 30 epizod

Žánr: Akční, dobrodružné, post-apokalyptické, fantasy, drama, anime


Dlouho předlouho jsem váhala, jestli se do tohohle příběhu pustit. Žádný šťastný konec, žádný happyend... Ale na druhou stranu je happyend někde úplně jinde. Takže na konec po roce otálení jsem přeci jen spustila DVD s tímhle seriálem a po smíření se s japonštinou jsem se tak trochu zamilovala... Smutná láska.

Okouzlení Avatarem

20. prosince 2010 v 19:17 | Rowan
Oficiální název: Avatar: The Last Airbender

Český název: Avatar: Legenda o Aangovi

Tvůrci: Mike Dante DiMartino & Bryan Konietzko

Produkce: Nickelodeon

Vysíláno: 21. února 2005 - 19. července 2008, ukončeno

Série/Epizody: 3 série / 61 epizod

Žánr: Akční, dobrodružné, komedie, fantasy, drama, animované

Pokračování: Avatar: Legend of Korra


Za určitých okolností bych se možná dala považovat za oběť filmového průmyslu, který se k Avatarovi dostal přes film. Není to tak. K Avatarovi jsem se dostala už skoro o rok dřív díky kamarádce, která mi seriál doslova vnutila s tím, že se mi to určitě bude líbit. "Máš ráda tyhle blbosti s elementy a podobný věci, koukni na to."

Koukla jsem. Až po té, co jsem byla v kině na filmu. Obávám se, že mám na svědomí pár šedivých vlasů na hlavě oné kamarádky, která mě neustále nabádala, ať už si to konečně pustim a na co pořád čekám a už sis to pustila?! Chápu jí. Dneska, když jsem sama propadla, naprosto chápu její touhu mít někoho, kdo by věděl, o čem to vůbec mluví, protože v našich končinách příliš mnoho nadšenců není.

Oona Chaplinová - Život ve stínu

16. prosince 2010 v 19:37 | Rowan
Autorka: Jane Scovellová

Originální název: Oona, Living in the Shadows

Vydání: Warner Books, New York, 1998

Český název: Oona Chaplinová, Život ve stínu (Ikar 2001)

Žánr: Biografický

Těšila jsem se, až knihu dočtu a pustím se do psaní nějakého souhrnného názoru, protože ta kniha byla do určité míry značným zklamáním. Jenže teď jsem dočetla poslední řádky a nějak se nemůžu rozhoupat a vzpomenout si, co že jsem to chtěla psát.

Aréna smrti

26. října 2010 v 23:25 | Rowan
Hunger Games 1

Začínat slovy "hladověla jsem po dobré knížce", zní v tuto chvíli poněkud nemístně. Aspoň to jsem si myslela, než jsem si přečetla anotaci na obalu druhého dílu, kde používají ta samá slova... Každopádně je to tak - sháněla jsem něco ke čtení, něco dobrého, kvalitního, co bych si užila. Byla jsem po všech těch Mercy Thomsponových, Avatarech, Howlech a jiných kouscích vyprahlá a potřebovala jsem něco dobrého.

A proč jsem sáhla právě po HG? Moje oblíbená kreslířka, kterou sleduji na Deviantu, dělá ilustrace k nejrůznějším věcem. A jelikož hodně z jejích oblíbených věcí a témat (HP, AtLA, Howl...) jsou oblíbené i u mě, řekla jsem si, že bych mohla zkusit i HG, které ona miluje.
 
 

Reklama